Doprajme deťom vyživujúci dotyk

25.02.2014 13:25

Keď som prvýkrát počula o masáži detí a novorodencov, predstavila som si milú, no nie práve nevyhnutnú aktivitu s bábätkom. Po prvých skúsenostiach ma však masáž chytila za srdce, naplno som sa ponorila do sveta dotykov a úplne som prestala pochybovať o jej dôležitosti.
Dotyk je nepochybne naším prvým jazykom lásky. V prvých rokoch života deti potrebujú veľa dotykov a objatí, aby sme uspokojili ich potrebu bezpečia a istoty.  To je hlavný dôvod prečo inštinktívne deti objímame a hladíme. Masáž nás však učí ako dotyk používať zámerne, vedome a pravidelne pre uvoľnenie, posilnenie zdravia či uzdravenie svojich detí.

Správne vykonávaná masáž prináša dieťatku uvoľnenie od napätia a prípadnej bolesti bruška. Je to pravdivý, no veľmi zjednodušený pohľad na masáž. Masáž totiž prestavuje tiež nežnú, no dokonalú stimuláciu jeho vývinu. Má deťom poskytnúť vyživujúci dotyk.
Detské telíčko a najmä mozog a nervová sústava potrebujú pre správny vývin tie správne stimuly. Stimuly sprostredkúvajú naše zmyslové orgány a koža je naším najväčším zmyslovým orgánom.  Dotykom teda stimulujeme najmä mozog a nervovú sústavu, nielen trávenie ako si to mnohí myslia. Prvý rok života je pre vývin mozgu a jeho funkcií veľmi podstatný. Preto je táto forma stimulácie práve v tomto období tak dôležitá.

Vedomá a plne precítená masáž nám popri dojčení pomáha udržiavať silné spojenie s dieťatkom. Masáž nám doslova otvára nové cesty nežnosti. A na rozdiel od dojčenia, je táto cesta prístupná aj otcom. Cez masáž tak môže vznikať celkom nová kvalita blízkosti. Blízkosť, ktorú oceníme aj v staršom veku detí, pokiaľ masáž zostane jedným z našich spoločných rituálov. Nemali by sme zabúdať, že škôlka a škola prináša do života našich detí stres a napätie, ktoré dokážeme dokonale uvoľniť príjemnou masážou.

Často netušíme, že práve rukami dokážeme  prijímať úplne iné informácie ako ostatnými zmyslami. Aj ruky nám pomáhajú odhaľovať charakter a nálady nášho dieťaťa. Pokiaľ sa na masáž správne sústredíme a zapájame všetky zmyslové orgány, masáž sa mení na naozaj dokonalý komunikačný prostriedok. A čo je rovnako dôležité, dieťa si cez náš dotyk plne uvedomuje svoje telo a jeho hranice. Spoznáva svoje končatiny ešte skôr ako si ich vedome začne cmúľať a obzerať. Pomocou masáže tak pomerne jednoducho deťom pomôžeme precítiť pocity vo svojom tele.

Masáž pritom nie je módnym výstrelkom. Má stáročnú tradíciu a v dnešnom uponáhľanom svete má naozaj obrovský význam. Prinúti nás spomaliť a naplno si užiť vzájomnú blízkosť. Venujeme tak svojim deťom vedomú a plne prítomnú pozornosť. Vtedy sa naše dotyky stanú naozaj vyživujúcimi. Je to naozaj nádherný pocit, keď svojím dotykom potešíte, uvoľníte alebo uzdravíte svoje dieťa.

Autor textu a fotografie: Jana Bobulová