Liečivá sila dotyku

05.07.2013 12:00

Článok bol uverejnený v časopise DIEŤA 07/2013

Masáž dojčiat predstavuje ideálny spôsob ako sa dotýkať dieťatka tak, aby tento dotyk zasýtil jeho túžbu a fyzickú potrebu po dotykoch a bol naozaj vyživujúcim. Pokožka je prvým orgánom a hmat je prvým zmyslom, ktorý sa vyvíja po oplodnení. Hladenie dieťatka je pre rodičov veľmi prirodzené a pre dieťa predstavuje prvú formu komunikácie, ktorú si vychutnávalo už v maternici. Pochopenie signálov a správania dieťatka pomocou dotykov je dôležitým krokom na celoživotnej ceste vzájomnej komunikácie v rodine. Keď si masáž vyskúšate, rýchlo pochopíte, že keď hladíme nie len rukami ale aj srdcom, tak sme rovnako hladení.  Masáž je preto spoločnou terapiou.

Čo prináša masáž?

Pri masáži koža s kožou hovorí, receptory vnímajú vzruchy, synapsie sa spájajú a neuróny sa aktivujú. Dotykom a hladením pokožky takto stimulujeme nervový systém, a tým podporujeme  harmonizáciu svalového tonusu, koordinácie a mozgových funkcií. Uvoľnením nervového systému napomáhame lepšiemu a pokojnejšiemu spánku.

Masáž ako starostlivý dotyk má však ďaleko širšie stimulačné účinky. Masážne hmaty urýchľujú látkovú výmenu a trávenie, a tak pomáhame dieťatku rásť a priberať na váhe. Stimuláciou lymfatického a krvného obehu  okrem iného liečime popôrodné traumy. Každodenná päť minútová masáž pomáha zvyšovať imunitu dieťatka.

Masáž navodzuje celkové uvoľnenie tela po fyzickom a psychickom napätí. Masážou bruška a nožičiek uvoľníme plynatosť, koliky, zápchy alebo tráviace kŕče. Masážou končatín uvoľňujeme svalové napätie. Masážou ďasien pomáhame pri prerezávaní zúbkov. Masáž hrudníka a dutín je dobrým pomocníkom pri nadmernom zahlienení

Mimo fyzických potrieb masáž uspokojuje aj emocionálne potreby. Dieťatko pri masáži dostáva sústredenú rodičovskú pozornosť, ktorá rozvíja puto vzájomnej blízkosti a intimitu. Masáž ako dotyky lásky je preto ideálnym prostriedkom podpory vzťahovej väzby od narodenia.

Čo je ešte dôležité vedieť

S masážou môžeme začať už po narodení. Masáž v prvých týždňoch je veľmi jednoduchá a veľmi citlivá. Neskôr je dieťatko pripravené prijať silnejší dotyk i dlhšiu a rozsiahlejšiu masáž. Nežné hladenie je však skvelé v každom veku. Nikdy nebude vy, ani vaše dieťatko pristarí na starostlivý dotyk.

Každé dieťatko masírujeme s rešpektom k jeho potrebám a preferenciám. Nikdy nemasírujeme nasilu. Doprajeme si čas. Masáž má byť potešením pre rodičov aj dieťatko, len tak môže byť dostatočne upokojujúca a liečivá pre oboch. Masírujeme na mieste, kde sme si dostatočne blízko a nič nás nebude rušiť. Takto sa nám podarí vytvoriť pocit bezpečia, ktorý je nevyhnutný pre zdravý vývin dieťatka.

Nenechajte si ujsť príležitosť naučiť sa komplexnú celotelovú masáž v programe Medzinárodnej asociácie masáže dojčiat (IAIM) a objaviť tak mimo plávania ďalší spôsob zmysluplného trávenia času. Masáž sa naučíte pod vedením certifikovanej inštruktorky v pohodlí vášho domova alebo na skupinových kurzoch, kde nechýba príjemná atmosféra a „mamičkovské zdieľanie“.

Autor textu: Jana Bobulová