Blog

Doprajme deťom vyživujúci dotyk

25.02.2014 13:25

Keď som prvýkrát počula o masáži detí a novorodencov, predstavila som si milú, no nie práve nevyhnutnú aktivitu s bábätkom. Po prvých skúsenostiach ma však masáž chytila za srdce, naplno som sa ponorila do sveta dotykov a úplne som prestala pochybovať o jej dôležitosti.
Dotyk je nepochybne naším prvým jazykom lásky. V prvých rokoch života deti potrebujú veľa dotykov a objatí, aby sme uspokojili ich potrebu bezpečia a istoty.  To je hlavný dôvod prečo inštinktívne deti objímame a hladíme. Masáž nás však učí ako dotyk používať zámerne, vedome a pravidelne pre uvoľnenie, posilnenie zdravia či uzdravenie svojich detí.

Správne vykonávaná masáž prináša dieťatku uvoľnenie od napätia a prípadnej bolesti bruška. Je to pravdivý, no veľmi zjednodušený pohľad na masáž. Masáž totiž prestavuje tiež nežnú, no dokonalú stimuláciu jeho vývinu. Má deťom poskytnúť vyživujúci dotyk.
Detské telíčko a najmä mozog a nervová sústava potrebujú pre správny vývin tie správne stimuly. Stimuly sprostredkúvajú naše zmyslové orgány a koža je naším najväčším zmyslovým orgánom.  Dotykom teda stimulujeme najmä mozog a nervovú sústavu, nielen trávenie ako si to mnohí myslia. Prvý rok života je pre vývin mozgu a jeho funkcií veľmi podstatný. Preto je táto forma stimulácie práve v tomto období tak dôležitá.

Vedomá a plne precítená masáž nám popri dojčení pomáha udržiavať silné spojenie s dieťatkom. Masáž nám doslova otvára nové cesty nežnosti. A na rozdiel od dojčenia, je táto cesta prístupná aj otcom. Cez masáž tak môže vznikať celkom nová kvalita blízkosti. Blízkosť, ktorú oceníme aj v staršom veku detí, pokiaľ masáž zostane jedným z našich spoločných rituálov. Nemali by sme zabúdať, že škôlka a škola prináša do života našich detí stres a napätie, ktoré dokážeme dokonale uvoľniť príjemnou masážou.

Často netušíme, že práve rukami dokážeme  prijímať úplne iné informácie ako ostatnými zmyslami. Aj ruky nám pomáhajú odhaľovať charakter a nálady nášho dieťaťa. Pokiaľ sa na masáž správne sústredíme a zapájame všetky zmyslové orgány, masáž sa mení na naozaj dokonalý komunikačný prostriedok. A čo je rovnako dôležité, dieťa si cez náš dotyk plne uvedomuje svoje telo a jeho hranice. Spoznáva svoje končatiny ešte skôr ako si ich vedome začne cmúľať a obzerať. Pomocou masáže tak pomerne jednoducho deťom pomôžeme precítiť pocity vo svojom tele.

Masáž pritom nie je módnym výstrelkom. Má stáročnú tradíciu a v dnešnom uponáhľanom svete má naozaj obrovský význam. Prinúti nás spomaliť a naplno si užiť vzájomnú blízkosť. Venujeme tak svojim deťom vedomú a plne prítomnú pozornosť. Vtedy sa naše dotyky stanú naozaj vyživujúcimi. Je to naozaj nádherný pocit, keď svojím dotykom potešíte, uvoľníte alebo uzdravíte svoje dieťa.

Autor textu a fotografie: Jana Bobulová

Liečivá sila dotyku

05.07.2013 12:00

Článok bol uverejnený v časopise DIEŤA 07/2013

Masáž dojčiat predstavuje ideálny spôsob ako sa dotýkať dieťatka tak, aby tento dotyk zasýtil jeho túžbu a fyzickú potrebu po dotykoch a bol naozaj vyživujúcim. Pokožka je prvým orgánom a hmat je prvým zmyslom, ktorý sa vyvíja po oplodnení. Hladenie dieťatka je pre rodičov veľmi prirodzené a pre dieťa predstavuje prvú formu komunikácie, ktorú si vychutnávalo už v maternici. Pochopenie signálov a správania dieťatka pomocou dotykov je dôležitým krokom na celoživotnej ceste vzájomnej komunikácie v rodine. Keď si masáž vyskúšate, rýchlo pochopíte, že keď hladíme nie len rukami ale aj srdcom, tak sme rovnako hladení.  Masáž je preto spoločnou terapiou.

Čo prináša masáž?

Pri masáži koža s kožou hovorí, receptory vnímajú vzruchy, synapsie sa spájajú a neuróny sa aktivujú. Dotykom a hladením pokožky takto stimulujeme nervový systém, a tým podporujeme  harmonizáciu svalového tonusu, koordinácie a mozgových funkcií. Uvoľnením nervového systému napomáhame lepšiemu a pokojnejšiemu spánku.

Masáž ako starostlivý dotyk má však ďaleko širšie stimulačné účinky. Masážne hmaty urýchľujú látkovú výmenu a trávenie, a tak pomáhame dieťatku rásť a priberať na váhe. Stimuláciou lymfatického a krvného obehu  okrem iného liečime popôrodné traumy. Každodenná päť minútová masáž pomáha zvyšovať imunitu dieťatka.

Masáž navodzuje celkové uvoľnenie tela po fyzickom a psychickom napätí. Masážou bruška a nožičiek uvoľníme plynatosť, koliky, zápchy alebo tráviace kŕče. Masážou končatín uvoľňujeme svalové napätie. Masážou ďasien pomáhame pri prerezávaní zúbkov. Masáž hrudníka a dutín je dobrým pomocníkom pri nadmernom zahlienení

Mimo fyzických potrieb masáž uspokojuje aj emocionálne potreby. Dieťatko pri masáži dostáva sústredenú rodičovskú pozornosť, ktorá rozvíja puto vzájomnej blízkosti a intimitu. Masáž ako dotyky lásky je preto ideálnym prostriedkom podpory vzťahovej väzby od narodenia.

Čo je ešte dôležité vedieť

S masážou môžeme začať už po narodení. Masáž v prvých týždňoch je veľmi jednoduchá a veľmi citlivá. Neskôr je dieťatko pripravené prijať silnejší dotyk i dlhšiu a rozsiahlejšiu masáž. Nežné hladenie je však skvelé v každom veku. Nikdy nebude vy, ani vaše dieťatko pristarí na starostlivý dotyk.

Každé dieťatko masírujeme s rešpektom k jeho potrebám a preferenciám. Nikdy nemasírujeme nasilu. Doprajeme si čas. Masáž má byť potešením pre rodičov aj dieťatko, len tak môže byť dostatočne upokojujúca a liečivá pre oboch. Masírujeme na mieste, kde sme si dostatočne blízko a nič nás nebude rušiť. Takto sa nám podarí vytvoriť pocit bezpečia, ktorý je nevyhnutný pre zdravý vývin dieťatka.

Nenechajte si ujsť príležitosť naučiť sa komplexnú celotelovú masáž v programe Medzinárodnej asociácie masáže dojčiat (IAIM) a objaviť tak mimo plávania ďalší spôsob zmysluplného trávenia času. Masáž sa naučíte pod vedením certifikovanej inštruktorky v pohodlí vášho domova alebo na skupinových kurzoch, kde nechýba príjemná atmosféra a „mamičkovské zdieľanie“.

Autor textu: Jana Bobulová

Prirodzená túžba po dotykoch

01.10.2012 12:00

Bezpochyby každý milujúci rodič svojim dotykom preukazuje svojim deťom lásku a pomáha nadobudnúť istotu. Prečo však dotyk nepoužívame zámerne, vedome a pravidelne pre uvoľnenie, posilnenie zdravia či uzdravenie svojich detí?

Článok uverejnený na Baby-Web.Topky.sk

 

U novorodencov je hmat jedným z najvyvinutejších zmyslov, a teda aj veľmi dôležitou formou komunikácie a spoznávania. Deti skúmajú seba a svet okolo predovšetkým hmatom, preto sú hmatové podnety nevyhnuté pre zdravý vývin a uspokojujú potrebu dotýkať sa. Byť dotýkaný a hladkaný ich je nenahraditeľnou životnou potrebou. Starostlivý dotyk sa od narodenia prejavuje na váhe, duševných aj motorických schopnostiach dieťaťa.

Z výskumov a skúseností amerických nemocníc vyplýva, že predčasne narodené bábätká priberajú vďaka pravidelnej masáži bez zvýšeného príjmu mlieka na váhe až o 47 percent rýchlejšie. Sú aktívnejšie a spokojnejšie, na svoje okolie reagujú čulo, menej plačú a lepšie spia. Vďaka masáži preto rýchlejšie dobehnú vývojovú zaostalosť. Lekári na novorodeneckých oddeleniach bojujú o život predčasne narodených alebo handicapovaných detí predovšetkým pomocou liekov a prístrojov, no výsledky práce americkej lekárky Tiffany Fieldovej jasne dokazujú, že aj mäkké terapie ako masáž môžu mať pozitívny vplyv na dieťa a že mu môžu dokonca zachrániť život. Náskok detí, ktoré absolvovali terapiu masážou, je viditeľný ešte aj po roku. Prečo teda nemasírovať aj zdravé dieťa?

Metóda masáže detí a dojčiat je naozaj univerzálnou metódou, preto je možné masírovať rovnako zdravé ako aj handicapovaných detí v každom veku. Svojimi vlastnými rukami podporíme zdravý vývin jeho telíčka, uľavíme mu od bolesti a vyjadríme mu svoju bezhraničnú lásku. Masáž ako starostlivý dotyk vykonávaný s láskou je jedinečnou príležitosťou ako prehĺbiť vzájomný citový vzťah a dôveru. Nezabudnuteľné intímne chvíľky počas masáže sú na rozdiel od dojčenia prístupné obom rodičom.

Dieťa prichádza na tento svet ako dokonalý tvor, ktorý je síce plne závislý na svojich rodičoch, no od svojich prvých okamihov ešte v prenatálnom štádiu vie dokonalo vyjadriť svoje potreby. Dovoľme dieťatku, aby bolo našim učiteľom. Dotyk a masáž je naozaj dokonalým prostriedkom ako s ním komunikovať a rozpoznať jeho potreby. Dokonalá blízkosť nám odhalí kľúč od dverí do jeho sveta. Masáž nás učí lepšie rozpoznať nálady a pomáha vytvárať nezabudnuteľný pocit bezpečia. Dieťa vďaka masáži nadobúda istotu, že vždy, keď sa nebude cítiť „vo svojej koži“, sa môže spoľahnúť na pohladenie maminy.

Masáž je tiež hrou. Vtiahne nás do detského sveta a pomôže nám zabudnúť na svoje problémy. Počas masáže sa uvoľňujú hormóny lásky, ktoré dokonale rozpustia stres dieťaťa ale aj rodičov. Aby sme však na dieťa neprenášali zbytočný stres, je naozaj dobré, ak sa pred masážou uvoľníme a zrelaxujeme svoju myseľ.

Dotyk je dar. Je prirodzený a dostupný pre väčšinu živých bytostí. Naučme sa ho používať aj vo vzťahu so svojim dieťatkom a naplňme tak jeho prirodzenú túžbu po dotykoch.

Autor: Jana Bobulová

 

 Čítať správy tohto blogu je možné aj cez RSS kanál.